You are currently viewing Valsts konkurss Vizuāli plastiskās mākslas programmā “Apģērbs ir vēstījums”

Valsts konkurss Vizuāli plastiskās mākslas programmā “Apģērbs ir vēstījums”

Konkursa uzdevums: Izveidot apģērbu kolekciju, paužot konkrētu vēstījumu. Kolekcijas pamatmateriāls ir T krekls – viens vai vairākijauns vai valkāts, ar “stāstu”, vecmodīgs, ar traipiem, pārstrādei nolemts u.c. Dalība šajā konkursā ir obligāta, tāpēc piedalījās visi Jaunpiebalgas Mūzikas un mākslas skolas Vizuāli plastiskās mākslas programmas audzēkņi no 1. klases līdz 5. klasei, strādājot gan grupās, gan individuāli.

Apģērbu kolekcijas izstrādājām līdz janvāra vidum, lai tās varētu novērtēt konkursa I kārtā, kura norisinājās skolā klātienē, gan Zoom platformā ar pieaicināto ekspertu.

Izvēloties trīs atbilstošākās kolekcijas, sagatavojām tās nosūtīšanai II kārtai Latvijas Nacionālajam kultūras centram.

Iepazīstinām ar trim izvirzītajām apģērbu kolekcijām:

1. klases grupas darbs „No nevajadzīga par vajadzīgu”

Kolekcijas apraksts –

“Katram mājās ir kādi nelietojami T- krekli. Nomazgāti, ar traipiem vai citiem defektiem. Mēs varam tiem iedot otro dzīvi, lai tie nebūtu vienkārši jāizmet. Mēs izdomājām, kā tos padarīt košus un krāsainus, tad tos varētu valkāt mēs pašas vai mūsu draugi vasaras brīvdienās.

Kolekciju veidojot, mēs izmantojām tekstilapdrukas tehniku un apzīmēšanu ar auduma flomāsteriem.”

4. klases grupas darbs “Maisiņš nevaig”

Kolekcijas apraksts –

“Apģērbu kolekcija “Maisiņš nevaig” iekļauj mūsdienās ļoti svarīgu vēstījumu – atkritumu šķirošanu un vides saudzēšanu. Šobrīd bērnu un jauniešu vidū ir ļoti aktuāli nodot taru depozīta punktos, tāpēc radījām unikālu oversize apģērbu ar daudz kabatām, kurās ievietot taru, neizmantojot ierastos plastmasas maisiņus. Šis unikālais apģērbs sašūts no trim T- krekliem kopā, izmantojot visu T- kreklu materiālu, jo no tiem piešūtas arī kabatas. Lai katrs kolekcijas apģērbs būtu īpašs, vaļējās plecu daļās iestrādājām atšķirīgus dizaina elementus. Šis apģērbs lieliski aizstāj neērtos maisiņus, nododot taru depozīta punktos, jo sastāv no astoņām kabatām, kurās kopumā ieiet sešpadsmit taras, un tas ir ērti valkājams no abām pusēm.”

5.klases grupas darbs “Atgriešanās prieks”

Kolekcijas apraksts –

“Apģērbu kolekcija “Atgriešanās prieks” ir kā virsapģērbs jautrākai ikdienas dzīvei. Jakas tika sašūtas no vairākiem T- kreklu gabaliem kopā – tika izmantos viss T-krekls, jo jaka tika papildināta ar kabatām, kapucēm un skarām. Šis apģērbs ir plānots zirga jāšanas treniņiem – tajā ir iestrādātas kabatas zirga našķiem, kapuces kā komfortabla   galvassega un skaras kā aksesuārs, kuras, jājot, plīvo kā zirga krēpes. Jakas ir brīva piegriezuma un elastīgas, tās ir ērti uzvilkt virs ikdienas apģērba.”

14. februārī saņēmām lielisku ziņu no Latvijas Nacionālā kultūras centra, ka apģērbu kolekcija “Maisiņš nevaig” nokļuvusi laureātu sarakstā un dodas uz Valsts konkursa pasākumu Liepājā 9. un 10. martā.

Apsveicam un lepojamaies ar audzēkņiem!

Audzēkņus Valsts konkursam sagatavoja skolotājas Maija Apsīte (1., 2., 3. klase) un Aiva Nebare (4., 5. klase).